Sidor

Sidor

2012-10-19

Macarons!

Inspirerad efter chokladfestivalen så ville jag prova att göra macarons med sockerlag!
Läs hela receptet innan du börjar!

60 gram äggvita (2 stora)
18 gram strösocker
75 gram socker
25 gram vatten
75 gram mandelmjöl
75 gram florsocker

Låt 60 gram äggvita stå framme i ett dygn. Dela den sedan på två glas. 
Torka gärna ur vispskålen med ättika. 

1. Sikta mandelmjöl och florsocker.

2. Koka sockerlag i en kastrull till 110 grader och sätt då på maskinen med äggvita och socker. Nytt! Har ändrat mig. Sätt på köksmaskinens visp med 30 gram äggvita och tillsätt 18 gram strösocker lite i taget. Sätt samtidigt på sockerlagen med en pålitlig termometer i. Precis fått kasta två omgångar maräng då termometern hade dåligt batteri.
3. Kritiskt moment: Försök ha timing så att marängen och sockerlagen blir klara samtidigt. Ett öga på sockerlagen och ett öga på marängen! När marängen är vit och sockerlagen når 115 grader (118 enligt många recept, men jag tog 115 som de gjorde på chokladfestivalen.) så häller man i den i en tunn stråle, inte för snabbt och inte heller droppande långsamt, för då hinner sockerlagen stelna.   Fortsätt vispa tills den svalnat till 45 grader, ca 10 minuter.

4. Blanda äggvita med mandelmjöl och florsocker.
5. Vänd försiktigt ner marängen i mandelmjölssmeten. Kritiskt moment: försök att vända smeten underifrån och sluta på en gång när den har rätt konsistens. Blandar man för mycket så blir smeten för lös.
6. Tillsätt ev färg eller smak, dela smeten om du vill.
7. Jag rekommenderar Topits 3D bakplåtspapper, har hört så många andra som har bekymmer med att macaronsen fastnar på bakplåtspapper eller gummimattor, men detta är bäst!

Spritsa runda klickar, stora som femkronor. Macarons är väldigt söta och ska vara små. Det gör inget om det blir lite toppar, de sätter sig snabbt, men försök spritsa rakt ovanifrån så att de blir runda. Svårt att ta bilder och spritsa med en hand!  Slå plåten mot bordet om de fortfarande är toppiga efter en stund.

Låt vila på plåten 30-60 min.
8. Grädda i 12 minuter, 150 grader.


Låt svalna
Gör valfri fyllning och spritsa eller bred på en macaron och sätt ihop med en annan.

Förvara i kylskåp i burk med lufttätt lock, och ät dagen efter. De går även att frysa med fyllningen i, men jag rekommenderar ändå kylskåp en natt först, så att de inte blir sköra.

Jag gjorde hälften gröna, med päronsmak, ett par droppar päronessence från Essencefabriken. Dessa fyllde jag med choklad/nutella-smet. Andra hälften fick kardemummasmak (½-1 tsk mald kardemumma) och fylldes med dulce de letche.

2012-10-16

Mer kanelbullar!

Jakten på det perfekta bullreceptet fortsätter! Den förra omgången blev perfekta, men jag är inte helt nöjd med att använda tre påsar torrjäst. Provade därför idag med en liten kub vanlig gul-blå jäst. I övrig samma recept. Bullarna blev goda! Men inte helt lika perfekta som de förra. Det återstår att se vad testpatrullen säger ikväll. Jag föredrar receptet med torrjäst hittills.Goda men inte snygga!



Har ett par snabba tips! Man vill alltid baka med rumsvarma ingredienser, men vem kommer ihåg att ta ut dem ur kylen en timme innan man ska baka? Ägg lägger man lätt i en skål ljummet vatten så får de snabbt rumstemperatur.
Smör är jättelätt att hyvla med en osthyvel så får de tunna skivorna snabbt rätt temperatur!


Rör alltid ihop kanel, smör och socker till fyllningen, det är värt den extra skålen att diska eftersom bullarna blir saftigare och ingredienserna förstärker varandras smak då de blandas. Att bara strö på kanel och socker torkar ut degen sägs det. Börja att breda på fyllningen noga längs kanterna då degen är utkavlad!

Glasyren kan man lägga i en vanlig plastpåse, klippa av ett hörn och spritsa på bullarna.
Använd alltid bullformar! Det bevarar den goda fyllningen i bullen!



2012-10-15

Från Marsipanskolan!

Marsipanfigurerna från Marsipanskolan är smaksatta med dess aromer! Ska jag absolut försöka göra någon gång!
Lyxigt kvälls-snask!

2012-10-14

Chokladfestival!

Chokladfestival! Idag har jag ätit choklad så att det sprutar ur öronen! Man kunde både provsmaka och köpa olika choklad och praliner! Jag gillar fortfarande inte apelsin-choklad, men en ny favorit är lakrits-choklad!
 Jag ska absolut börja tillverka egna praliner! Så gott!!!


Även Marsipanskolan var på Chokladfestival!


Jag gick även på föreläsningar om temperering av choklad, goda fyllningar till praliner samt chokladmakarons och fick chansen att ställa frågor till proffsen! Ska absolut göra varmvispade makarons någon dag! Är ju nöjd med de kallvispade, men det ska bli kul att prova något nytt!
Konditorn Sören Resare som tipsade om chokladtemperering.

Makarons som fick en fyllning av chokladtryffel


På stora scenen hade jag glädjen att få se prisbelönta konditorer och bakbloggare tävla i par.
Roligt att Roy Fares och Lisa Lundqvist (www.sockerrus.se) vann! 

Så roligt med nya smaker, nya lärdomar och inspiration!

2012-10-04

Kanelbullens Dag!

Då bakade jag förstås Kanelbullar! Godaste någonsin!
Receptet hittade jag här: http://sockerrus.se/2011/09/28/probably-the-best-bun-in-the-world/

Jag gjorde ca 30 bullar i normalstorlek istället för 12 gigantiska. Gräddtiden var 6 minuter för första plåten och 7 minuter för den andra. Jag hade inget farinsocker hemma så jag tog muscovadosocker, strösocker och rörsocker i lika delar och rörde ihop med kanel och smör till fyllningen. Ibland kan jag tycka att bullar kan bli endera torra eller smöriga, men dessa var helt fantastiskt goda!